Informace od profesionálů

MENU

  

RÝMOVNÍK

  

ZAVAŘOVÁNÍ

  

OMÁČKA

  

ČAJE

  

Čaj z rýmovníku

 


Aktualizováno:

Léčivé recepty

Rýmovník se v českých domácnostech objevuje jako běžná pokojová rostlina, jejíž nevýhodou pro ty, kteří nechtějí využívat její léčivé účinky, je, že se rychle rozrůstá, a tak je třeba ji zastřihovat. Ti, kteří ji pěstují pro její léčivé účinky, si jsou vědomi jejich protizánětlivých i protiplísňových vlastností.

Využití rýmovníku

Rýmovník je možné použít třeba jako přírodní repelent (jeho vůně odpuzuje mouchy, i komáry), koření (vhodné použít k masu i do pomazánek), čaj (proti nachlazení, chřipce), inhalátor (ulevuje od bolesti v krku, ucpaného nosu, je vhodný i na rýmu), k ošetření ran a ekzémů. Rýmovník je vhodný také pro děti, protože jeho chuť pro ně není dráždivá.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Sušení

Listy rýmovníku je těžké usušit, protože tato rostlina je plná vody, a tak většinou při sušení chytne plíseň, pak je samozřejmě již není možné použít. Vhodnější je tedy využívat rovnou čerstvé listy (jak již bylo zmíněno, rostlina se rychle rozrůstá, a tak bývá listů dostatek).

Recept na čaj

Příprava čaje z listů rýmovníku je velmi jednoduchá.

Ingredience:

  • 10 lístků rýmovníku
  • 0,5 l vody
  • Med

Postup přípravy:

Čerstvě utržené lístky rýmovníku je třeba nejprve dobře omýt, a pak je přelít horkou vodou a nechat asi na pět minut vylouhovat. Čaj je možné dochutit medem (tak jak každému vyhovuje).

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Účinky čaje a dávkování

Díky nevtíravé chuti a oslazení medem je čaj vhodný i pro děti. Ale pozor i rýmovník je bylinka, a tak je možné se jím předávkovat. A proto by neměl být užívaný víckrát než třikrát denně.

Čaj je vhodný při nachlazení, bolesti v krku, ucpaném nosu i při zánětech nosních dutin. Sloučeniny obsažené v rýmovníku navíc podporují vykašlávání a i vylučování hlenu z dýchacích cest. Čaj také při nemoci pomáhá pocení, kterým se odstraňují toxiny z těla přes kůži. Výhodou rýmovníku je, že jeho listy nejenže nedráždí při nemoci trávicí trakt, ale naopak ještě zabraňují vzniku a rozvoji bakterií a jiných patogenů v tomto traktu.

Na rozdíl od dětí dospělý může listy rýmovníku při bolesti v krku přímo rozžvýkat a nemusí si z nich dělat čaj (i když vypití čaje oslazeného medem je jistě příjemnější zážitek).

Autor: © Mgr. Jitka Konášová

odkaz na článek

. Čaj z rýmovníku [online]. Recept1.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Čaj z rýmovníku

 Jozef Rimanovsky

Kolik toho mužu na 3 krat vypit.

Počet odpovědí: 4 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět

Rýmovník žloutnou listy

 Dagmar

Mému rýmovníku žloutnou listy. Moc ho nezalévám a nedávám na přímé slunce. Také se nijak bujné nerozrůstá.
Dékuji za rady.
Dagmar

Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

Recept1

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS