Informace od profesionálů

HLAVNÍ STRÁNKA

  

RÝMOVNÍK

  

ZAVAŘOVÁNÍ

  

OMÁČKA

  

ČAJE

  
čtěte níže

Domácí bezinkový likér

 


Poslední revize:

A máme tu něco pro mlsné jazýčky. Sladký a lahodný bezinkový likér, který navíc velmi prospívá našemu zdraví. Postačí jedna sklenička před spaním a budete se cítit lépe. Bezinkový likér napomáhá při žaludečních a střevních potížích, při bolestech kloubů a páteře. Obsahuje cukry, ale také vitamíny A, B, C, kyselinu jablečnou, pektin a silice.

Suroviny:

  • 4–5 kg zralých plodů černého bezu
  • 2 kg cukru
  • 4 lžíce instantní kávy
  • 1 l rumu
  • 2 ks citronu
  • 5 ks hřebíčku
  • 5 l vody (odhadem)

Postup:

Očistíme a odstopkujeme zralé plody černého bezu, omyjeme a dáme do velkého hrnce. Nakrájíme citrony na kolečka, přidáme k očistěnému bezu a zalijeme vodou tak, aby byly kuličky úplně pod vodou. Dále přihodíme hřebíček a začneme vařit. Vaříme zhruba 5 minut. Poté vše přecedíme přes umělohmotný cedník nebo vymačkáme přes plátno či starou utěrku. Do takto nachystané šťávy přidáme cukr, rozpuštěnou instantní kávu a povaříme ještě přibližně 15 minut. Bezinkový likér mícháme vařečkou, aby se nepřipálil. Můžeme ho ochutnat a případně dochutit. Necháme vychladnout a do již studeného likéru přilejeme 1 litr rumu. A bezinkový likér je na světě. Nalijeme ho do čistých skleněných láhví. Skladujeme v chladu a temnu, nejlépe v lednici. Bezinkový likér podáváme nejlépe vychlazený s ledem.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Bezinkový likér s vodkou

Suroviny:

  • 2 l šťávy z černého bezu
  • 1 l vodky
  • 800 g cukru krupice
  • 2 ks celé skořice
  • 8 ks hřebíčku
  • 2 ks badyánu
  • 1 lžíce citronové kůry

Postup:

Šťávu z černých bezinek připravíme tak, že z očištěných a umytých bezinek vymačkáme šťávu na odšťavňovači nebo vymačkáme bezinky přes čistou utěrku. Takto připravenou šťávu nalijeme do hrnce, nasypeme cukr, naházíme veškeré potřebné koření a dáme vařit na plotnu. Vaříme pomalu cca 20 minut. Poté stáhneme z plotny a necháme vystydnout a odležet společně s kořením do druhého dne. Druhý den šťávu přecedíme přes síto nebo hadr, přilejeme litr vodky a pořádně zamícháme. Hotové slijeme do sklenic a skladujeme v tmavém prostředí a chladu.

Suroviny:

  • 2 kg zralých plodů černého bezu
  • 0,5 kg cukru krupice
  • 1 l rumu
  • 4 celé skořice nalámané na kousky
  • 10 ks hřebíčků
  • 10 koleček čerstvého očištěného zázvoru
  • 100 g mandlových lupínků
  • pomerančová kůra z 1 pomeranče
  • citronová kůra z 1 citronu

Postup:

Omyté a odstopkované plody černého bezu nasypeme do velké sklenice, nejlépe do pětilitrové. Přidáme rum, cukr, skořici, hřebíček, kolečka čerstvého očištěného zázvoru, mandlové lupínky a kůru z citronu a pomeranče. Vše pořádně promícháme. Takto připravené necháme alespoň 6 týdnů v teplé místnosti. V té době občas promícháme. Po uplynutí doby likér přecedíme přes plátno nebo starou utěrku. Čistý likér nalijeme do čistých šroubovacích lahví. Skladujeme v chladu a temnu. Pro dámy je to opravdu velmi dobré pitíčko.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Dědečkův bezinkový likér

Suroviny:

  • 2,5 kg zralých plodů černého bezu
  • 1 l rumu
  • 1,5 kg cukru
  • 3 lžíce instantní kávy
  • 2 ks citronu
  • 5 ks hřebíčku
  • 1,5 lžičky mleté skořice

Postup:

Odstopkujeme zralé plody černého bezu, omyjeme a dáme vařit do velkého hrnce. Citrony oloupeme, odpeckujeme a nakrájíme na kolečka. Přidáme k očistěnému bezu a zalijeme vodou tak, abychom měli kuličky potopené pod vodou. Pecky v citronu nenecháváme, aby likér nezhořkl. Vaříme zhruba 5 minut. Potom přihodíme hřebíček, skořici, kávu a vaříme ještě 5 minut. Poté vše přecedíme přes umělohmotný cedník nebo vymačkáme přes plátno či starou utěrku. Do takto nachystané šťávy přidáme cukr a necháme provařit dalších 5 minut. Pozor, musíme pořádně míchat, aby se bezinkový likér nepřipálil. Můžeme ho ochutnat, případně dochutit, dosladit. Nakonec necháme vychladnout a do již studeného likéru přilijeme 1 litr rumu. Připravíme čisté sklenice, do kterých hotový nápoj nalijeme. Skladujeme v chladném a temném prostředí. Nejlépe chutná bezinkový likér vychlazený s ledem.

Bezinkový likér z květů

Suroviny:

  • 30 ks květů bezu
  • 80 dkg cukru
  • 2 dkg kyseliny citronové (1 balíček)
  • 2 l vodky
  • 2 l vody
  • 1 l 100% jablečného džusu

Postup:

Připravíme si nádobu, nejlépe velký hrnec. Květy bezu vložíme do hrnce, zalijeme vodou a jablečnou šťávou a necháme odležet 24 hodin. Vzniklou tekutinu přecedíme přes sítko nebo plátno, přidáme cukr, kyselinu citronovou a vodku. Vše pořádně promícháme, aby se nám úplně rozpustil cukr. Celé necháme týden odležet a pak slijeme do sklenic se šroubovacím uzávěrem. Podáváme s kostkou ledu jako aperitiv.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Účinky

Bezinkový likér má dle našich babiček blahodárné účinky na náš organismus. Postačí jeden „frťánek“ před spaním a budete se cítit lépe. Je výborný proti migrénám, napomáhá při žaludečních a střevních potížích, při bolestech kloubů a páteře. Vynikající je v boji proti vysokému tlaku. Obsahuje cukry, ale také vitamíny A, B, C, kyselinu jablečnou, pektin a silice.

Autor: © gastum

Foto: ©Erik Forsberk

odkaz na článek

. Domácí bezinkový likér [online]. Recept1.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

Připojit fotku

přehled komentářů

Léčivý bezinkový likér

 Eligius  23.4.2021 11:53

Bezinkový likér je vynikající lék pro úpravu krevního tlaku. Osobně mám vyzkoušeno snížení tlaku, praktikuji to celé roky.
Likér musí být užíván dlouhodobě (aspoň jeden měsíc) vždy aspoň 20 ml v jedné denní dávce. Můj lék obsahuje aspoň 20 procent převařené šťávy zralých plodů a aspoň 10 procent lihu.
Mezi znalci se traduje, že tento lék umí upravit i nízký nebo kolísavý krevní tlak. To však nemám vyzkoušeno. Váš Eligius.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

Recept1

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS