Popis podle receptu Kluci v akci
Kluci uvádějí, že na 5 až 6 porcí budete potřebovat:
- 2 velké cibule
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- kohoutí, slepičí, kuřecí vývar nebo vodu
- 1 kohouta
- sůl
- snítku rozmarýnu
- 1 lžičku mleté papriky
- 250 ml 33% smetany
- 1 kapii nebo červenou papriku
- 4 žampiony
- slunečnicový olej
Postup
Kluci v akci nejprve na oleji orestují do sklovata na kostičky nakrájenou cibuli, přidají česnek, zarestují, pak zapráší mletou paprikou, krátce osmahnou, zalijí vývarem, osolí a přivedou k varu.
Části naporcovaného kohouta Kluci v akci na straně kůže naříznou, osolí, opečou na oleji ze všech stran dozlatova, přihodí snítku rozmarýnu, během opékání lehce popráší mletou paprikou, poté maso vyjmou (olej uchovají i se snítky rozmarýnu) a vloží do základu na omáčku, přiklopí, dusí do měkka, na závěr zalijí smetanou, nechají přejít varem a podávají.
Na oleji po opečeném mase Kluci v akci orestují papriku na krájenou na nudličky a na větší kousky nakrájené žampiony. Papriku s žampiony kladou na každou porci kohouta, navrch ozdobí snítkou opečeného rozmarýnu.
Jako přílohu doporučují Kluci v akci špecle, bramborové noky, knedlíky nebo rýži.
Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto: © Sovi