Informace od profesionálů

MENU

  

RÝMOVNÍK

  

ZAVAŘOVÁNÍ

  

OMÁČKA

  

ČAJE

  

Kyselina fosforečná

 


Aktualizováno:

Poradna

Kyselina fosforečná je bezbarvá krystalická látka. Jde o takzvanou trojsytnou kyselinu, což znamená, že se v její struktuře nacházejí tři hydroxylové skupiny schopné odštěpit proton. Jeden atom kyslíku je vázaný přímo. Typ hybridizace atomových orbitalů je sp3; tvarem jde o pravidelný čtyřstěn neboli tetraedr.

Kyselina fosforečná – názvosloví

Kyselina fosforečná je bezbarvá látka bez zápachu. Vyskytuje se v kapalném skupenství, pevná krystalická struktura je velmi nestabilní. Vzorec kyseliny fosforečné je H3PO4. Další název je kyselina orthofosforečná. Špatný název je kyselina fosforová. Jde o středně silnou kyselinu. Za normálních podmínek ji tvoří bezbarvé tvrdé kosočtverečné hygroskopické krystalky. Kyselina fosforečná tvoří tři řady solí: fosforečnany, hydrogenfosforečnany a dihydrogenfosforečnany. Na vzduchu je tp rozplývavá látka. Nemá oxidační vlastnosti. Většinu kovů nerozpustí, protože se ve zředěné kyselině fosforečné vytváří na jejich povrchu vrstva nerozpustných fosforečnanů. Zahříváním uvolňuje kyselina trihydrogenfosforečná molekuly vody.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kyselina fosforečná v prodejnách drogerie

Kyselina fosforečná se používá jako surovina v chemickém potravinářském průmyslu, kde slouží hlavně jako okyselovací činidlo, antioxidant a ochucovadlo, popřípadě jako čisticí činidlo v potravinářských technologiích. Dále nachází využití v rafinaci cukrů, tuků a olejů nebo jako tonizující činidlo při výrobě nealkoholických a sodových nápojů. V neposlední řadě se hodí pro výrobu speciálních katalyzátorů, aktivního uhlí, želatiny, hydroxylaminu a jiných čistých anorganických a organických fosforečných sloučenin, jako živina při fermentaci, pro biologii a pro biologické čištění odpadních vod, pro výrobu kapalných čisticích prostředků.

Kde koupit kyselinu fosforečnou? Nákup (cena) je možný přes internet, kde najdete i cenu produktu.

Neutralizace kyseliny fosforečné

Koncentrovaná kyselina fosforečná se ředí vodou. Při směšování s vodou se musí dbát na to, aby příliš nevzrůstala teplota roztoku. Kyselina se vždy pomalu a za stálého míchání přidává do vody, nikdy ne naopak! Produkt se vstřebává všemi cestami expozice. Dráždí dýchací orgány, je žíravý, způsobuje vážné popáleniny a těžce se hojící rány. Vnikne-li do očí, hrozí poškození až ztráta zraku (oční dráždivost: králík 119 mg – silně dráždivý (SEV); kožní dráždivost: králík 595 mg/24 hod – silně dráždivý (SEV)).

Vypouštění vod obsahujících produkt do kanalizace a vodotečí je přípustné až po neutralizaci a za podmínek stanovených vodohospodářskými orgány. Eliminace fosforu v odpadních vodách se provádí srážením solemi trojmocného železa či hliníku. Vzniklá nerozpustná suspenze se absorbuje v aktivním kalu.

Vhodný materiál k zředění nebo neutralizaci: zředěný roztok hydroxidu sodného, hašené vápno, mletý vápenec, soda.

Při likvidaci zbytků produktu a jeho obalů je nutno postupovat v souladu se zákonem o odpadech, ve znění všech prováděcích předpisů (vyhláška, kterou se stanoví Katalog odpadů; vyhláška o podrobnostech nakládání s odpady). Jestliže se tento přípravek a jeho obal stanou odpadem, musí konečný uživatel přidělit odpovídající kód odpadu podle Katalogu odpadů. Zatřídění podle Katalogu odpadů je možno provádět na základě vlastností odpadu v době jeho vzniku.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Kyselina fosforečná v těhotenství

V nízkých dávkách je tato látka bezpečná. Koncentrovaná kyselina fosforečná však způsobuje podráždění pokožky a sliznice. Je zdrojem fosforu a při vyšších dávkách způsobuje jeho nadbytek. Nedoporučuje se v těhotenství, jelikož maminky olupuje o vápník. Stupeň škodlivosti je číslo 2, tedy syntetická přísada bez známých vedlejších účinků. Využívá se v potravinářství především jako ochucovadlo a k okyselení kolových nápojů. Jedná se o nejlevnější, ale nejsilnější okyselující látku.

Použití

Kyselina fosforečná se používá při zpracování ropy a při úpravě kovů. Využívá se také při výrobě nealkoholických nápojů (obsah kyseliny fosforečné v Coca Cole, používá se označení E338) a při výrobě zubních tmelů. Označení E338 se používá i v potravinách. Kyselina fosforečná je rovněž důležitou surovinou pro výrobu směsi nazývané trojitý superfosfát, která vzniká reakcí kyseliny fosforečné s přírodními fosfáty. Dále je kyselina fosforečná hlavní složkou ve směsi, kde slouží jako odrezovač.

Kyselina fosforečná je zdrojem fosforu, stabilizuje v potravinách i v trávicím systému některé antioxidanty. Stabilizuje genetický kód DNA, protože tvoří esterové můstky, které drží šroubovici DNA, aby se nerozpadla. Další důležitou funkcí kyseliny fosforečné je její schopnost tvořit makroergické vazby v ATP, dále s glukózou, fruktózou a kyselinou pyrohroznovou. Při odštěpení molekul této kyseliny se uvolní energie 12 kcal/mol, která je okamžitě zpracována pro další funkce a reakce v buňce.

Využití:

  • jako antioxidant – tedy jako látka prodlužující trvanlivost potraviny a chránící ji proti zkáze způsobené oxidací, která se může projevit zejména žluknutím tuků nebo barevnými změnami potraviny;
  • jako regulátor kyselosti – tedy jako látka, která mění či udržuje kyselost či alkalitu potraviny.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Nežádoucí účinky

V nízkých dávkách je bezpečná. Koncentrovaná kyselina fosforečná ovšem dráždí pokožku a sliznici. Jako zdroj fosforu při vyšších dávkách způsobuje jeho nadbytek. Fosfor je velmi důležitý minerální prvek v našem těle, který se podílí na stavbě zubů a kostí. Jeho nadbytek se z těla vylučuje ve formě fosforečnanu vápenatého. Pokud tělo nemá dostatek vápníku, je nuceno čerpat jej z kostí. Je tedy nutné, aby hladina fosforu a vápníku byla v těle rovna poměru 1 : 2, jinak může dojít k náchylnosti kostí ke zlomeninám nebo k osteoporóze.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Superdidly

odkaz na článek

. Kyselina fosforečná [online]. Recept1.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

Recept1

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS