Facebook Síť X Pinterest email tisk

Pařené těsto z hladké mouky

Napsal Mgr. Jiří Dvořák

Naposledy upraveno

Hlavní stránkaRecepty na jídlo

Pařené těsto z hladké mouky je základem mnoha tradičních českých pokrmů – od pařených knedlíků přes kynuté buchty až po ovocné noky. Správně připravené spařené těsto je lehké, vláčné, nadýchané a přitom pevné, takže se nerozpadá ani při následné tepelné úpravě. Josef Maršálek i zkušené hospodyně se shodují, že kvalitní pařené těsto stojí na jednoduchých surovinách, správném spaření mouky a pečlivé práci s kynutím. Tento obsáhlý článek přináší podrobný recept, rady odborníků, vychytávky a postupy, které vám pomohou vytvořit naprosto dokonalé spařované těsto doma.

Pařené těsto z hladké mouky

Obsah článku

Co je pařené těsto a proč se spařuje

Pařené těsto patří mezi tradiční české přípravy, kdy se část nebo celá mouka přelije horkou vodou či mlékem. Vzniká tak spařené těsto, někdy označované jako spařované těsto. Díky spaření se naruší škrobová struktura, mouka lépe saje tekutinu a těsto je následně jemnější, vláčnější a mnohem lépe kyne.

Tento postup se používá u pařených knedlíků, sladkých kynutých jídel i u některých druhů buchet či knedlíků plněných ovocem. Spaření zaručí, že výsledné těsto je pružné a při vaření či paření se netrhá.

Základní recept na pařené těsto z hladké mouky

Ingredience

  • 500 g hladké mouky,
  • 250 ml horkého mléka (ne vroucího),
  • 1 kostka čerstvého droždí (nebo 1 sáček sušeného),
  • 1 lžíce cukru,
  • špetka soli,
  • 50 g rozpuštěného másla,
  • 1 vejce.

Postup krok za krokem

  1. Mouku prosejte do mísy.
  2. Přelijte ji horkým mlékem a promíchejte – vznikne základ spařeného těsta.
  3. Nechte mírně vychladnout (na dotek vlažné).
  4. Vmíchejte droždí rozmíchané s cukrem a nechte 5 minut aktivovat.
  5. Přidejte vejce, sůl a rozpuštěné máslo.
  6. Těsto důkladně vypracujte – má být hladké a elastické.
  7. Nechte kynout 45–60 minut na teplém místě.
  8. Zpracujte dle potřeby: knedlíky, noky, buchty nebo pařené šátečky.

Rady a vychytávky Josefa Maršálka

Josef Maršálek, který se proslavil svým dokonalým pečivem a cukrářskou technikou, doporučuje při práci se spařeným těstem respektovat několik zásad:

  • Mléko nesmí být vroucí – jinak se mouka „uvaří“ a těsto bude lepivé.
  • Suroviny mějte pokojové teploty (kromě horkého mléka).
  • Máslo přidávejte až po částečném vypracování těsta, aby se správně zapracovalo.
  • Těsto nepodsypávejte moukou – mělo by zůstat vláčné.
  • Delší kynutí není na škodu, spařené těsto snese i 90 minut.

Maršálek také upozorňuje, že spařované těsto je ideální pro domácí pařené buchty, protože díky spaření mouky zůstávají měkké i druhý den.

Zkušenosti hospodyněk – co opravdu funguje

  • Spaření mouky horkým mlékem dělá těsto poddajnější a méně se trhá.
  • Některé hospodyně přidávají do těsta lžíci rumu – těsto lépe kyne a nelepí se.
  • Pokud použijete horkou vodu místo mléka, těsto je neutrálnější, vhodné pro slaná jídla.
  • Pro extra jemnost lze přidat lžíci zakysané smetany.
  • Při paření knedlíků je důležité nepřeplnit hrnec, knedlíky hodně nabydou.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Nejčastější chyby při přípravě pařeného těsta

  • příliš horká tekutina – mouka se uvaří, těsto je hutné,
  • málo vypracované těsto – výsledný výrobek je tvrdý,
  • nedostatečné kynutí,
  • kuchyň příliš studená – těsto nekyne,
  • nadměrné podsypávání moukou, které zhorší strukturu těsta.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Varianty pařeného těsta

Pro sladké buchty

  • více cukru a másla,
  • vanilkový cukr,
  • trocha citronové kůry.

Pro neutrální knedlíky

  • bez cukru, méně másla,
  • možné použít vodu místo mléka.

Pro ovocné noky

  • trocha hrubé mouky pro pevnost,
  • krátké spaření, aby těsto nebylo příliš měkké.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Jak pařené těsto správně pařit

  • Knedlíky pokládejte na pomoučený pařák.
  • Vařte v páře 12–18 minut podle velikosti.
  • Nekoukejte pod pokličku – teplota by prudce klesla.
  • Po vyjmutí knedlíky propíchněte vidličkou, aby unikla pára.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

FAQ – Časté otázky a odpovědi

Proč se mouka spařuje?

Spaření naruší strukturu škrobů a výsledné těsto je měkčí, vláčnější a lépe kyne.

Je spařované těsto lepší než klasické kynuté?

Pro paření a knedlíky ano – lépe drží tvar a je nadýchanější.

Mohu použít hrubou mouku?

Ano, ale výsledné těsto bude pevnější. Pro jemné knedlíky je ideální hladká mouka.

Jak zachránit těsto, které je moc řídké?

Ne podsypat moukou, ale nechat déle kynout. Spařené těsto se samo zpevní.

Je možné těsto zamrazit?

Ano, ideálně po prvním kynutí.

Proč jsou knedlíky po uvaření tvrdé?

Buď bylo málo kynutí, nebo se těsto nedostatečně vypracovalo.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Závěr

Pařené těsto z hladké mouky je univerzální a velmi tradiční základ české kuchyně. Díky spaření mouky získává těsto výjimečnou jemnost, pružnost a skvělou strukturu, která se hodí pro sladké i slané pokrmy. Pokud dodržíte rady odborníků, zkušenosti hospodyněk a pečlivý postup, vznikne těsto, které bude chutnat i vypadat profesionálně.

přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo osm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Rychlosůl
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Recepty na srnčí guláš
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>

Zajímavé články

novinky a zajímavosti

Chcete odebírat naše novinky?


Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo osm.