Hrnkový recept
Suroviny na těsto:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 2 hrnky cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 hrnek nahrubo mletých ořechů (pokud chcete, není podmínkou)
- 1 lžíce jedlé sody
- 3 lžíce kakaa
- 2 hrnky kefíru (cca 0,5 l)
- ½ hrnku oleje
- 2 čokolády na vaření
- 100 g másla
- 1 zakysaná smetana
- oříšky na posypání
Postup:
Do mísy dáme polohrubou mouku, cukr, vanilkový cukr, jedlou sodu, oříšky, kakao, olej a kefír. Vše společně pořádně promícháme. Vymažeme pekáč a takto připravené těsto na něj nalijeme. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 stupňů zhruba 30 minut. Poté buchtu vyndáme a necháme vychladnout. Čokoládovou polevu si připravíme tak, že rozpustíme čokoládu s máslem a do směsi důkladně zamícháme zakysanou smetanu. Hotovou polevou pomažeme vychladlou buchtu a nakonec ji posypeme ořechy. Krájíme na čtverečky o velikosti cca 5 x 5 cm.
Buchty z třeného těsta
Suroviny:
- 0,5 kg polohrubé mouky
- 10 dkg cukru
- 10 dkg másla nebo Hery
- 2 vejce
- 3 dkg droždí
- 1 vanilkový cukr
- 1 hrnek mléka
- citronová kůra
- špetka soli
- olej na vymazání pekáče
Postup:
Do hrníčku uděláme kvásek: nalijeme mléko pokojové teploty, nadrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, společně zamícháme a necháme vzejít. Mezitím do mísy dáme máslo s cukrem, utřeme do pěny a následně zašleháme ještě žloutky. Přidáme mouku, špetku soli, citronovou kůru, přilijeme kvásek a mléko dle potřeby. Z těchto ingrediencí vypracujeme nelepivé hladké těsto, které necháme v teple kynout. Vykynuté těsto ještě jednou propracujeme, dáme na vál a začneme tvořit buchty. Těsto rozdělíme na stejně velké bochánky, z nich uděláme placky, které doprostřed plníme tvarohem, mákem nebo povidly. Takto připravené zabalíme a dáváme do pekáče s trochou oleje spojem dolů. Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů do zlatova. Hotové posypeme moučkovým cukrem.
Třená buchta se zakysanou smetanou
Suroviny:
- 4 vejce
- 1 hrnek cukru
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 3/4 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 prášek do pečiva
- 300 ml zakysané smetany
- 1 čokoládový pudink
- 1 skořicový cukr na posypání
Postup:
Do mísy dáme vejce, přisypeme cukr a našleháme. Potom přidáme olej, mouku, prášek do pečiva a mléko. Vše pořádně zamícháme a takto připravené těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Dále dle návodu na obalu uvaříme pudink a nalijeme ještě teplý „klikatě“ do těsta. Buchtu pečeme do zlatova v předem vyhřáté troubě na 160 °C zhruba 30 minut. Vychladlou buchtu potřeme zakysanou smetanou smíchanou s trochou moučkového cukru a nakonec posypeme skořicovým cukrem. Dáme vychladit na chvilku do lednice a můžeme podávat.
Třená buchta s rebarborou
Suroviny:
- 15 dkg cukru krupice
- 15 dkg hladké mouky
- 10 dkg polohrubé mouky
- 15 dkg másla
- 4 vejce
- 3/4 balíčku prášku do pečiva
- Rebarbora – 4 stonky, 4 lžíce cukru, 125 ml vody, 5 dkg másla
- Poleva – 1 dl bílého vína, 1 lžíce třtinového cukru
Postup:
Nejprve připravíme rebarboru do buchty. Stonky rebarbory oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme na hlubokou pánev nebo do kastrůlku, přidáme cukr a vodu. Vaříme na mírném ohni zhruba 15 minut a mezitím si připravíme těsto. Ušleháme máslo s cukrem, postupně přidáme vejce, poté mouku a prášek do pečiva. Nakonec přidáme do těsta povařenou scezenou rebarboru a zamícháme. Těsto nalijeme na vysypaný plech a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 30 minut. Šťávu z povařené rebarbory si ponecháme na polevu. Tu připravíme tak, že šťávu na pánvi znova ohřejeme, přidáme bílé víno a lžíci cukru. Za stálého míchání vznikne sirup, kterým upečený koláč pocákáme. Nakonec posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Třená buchta mramorovaná
Suroviny:
- 2 vejce
- 1 hrnek cukru krupice
- 3/4 hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1 prášek do pečiva
- 1 hrnek mléka
- 1 lžíce instantní kávy
Náplň:
- 2 měkké tvarohy
- 1 vejce
- 3/4 hrnku cukru moučka
- 2 vanilkové cukry
- 3/4 hrnku mléka
Postup:
V míse ušleháme vejce s cukrem, přidáme olej a poté mouku, prášek do pečiva, kakao, kávu a mléko. Vše pořádně společně zamícháme v hladké těsto, které poté nalijeme na vymazaný plech nebo na plech s pečicím papírem. V další míse připravíme tvarohovou náplň, a to tak, že smícháme tvarohy, vejce, cukr, vanilkový cukr, mléko a vyšleháme hladkou náplň. Tu nanášíme nepravidelně lžící na těsto. Vidličkou pak lehce promícháme, aby vzniklo mramorování. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut dozlatova.
Třená buchta s jahodovým krémem a šlehačkou
Suroviny na těsto:
- 5 vajec
- 5 lžic cukru
- 5 lžic polohrubé mouky
Suroviny na krém:
- 0,5 l vody
- 2 jahodové pudinky
- 0,5 l mražených jahod
- 1 hrnek cukru
- 400 g másla
- šlehačka na šlehání
Postup:
V míse vyšlehejte sníh z bílků, poté přidejte cukr a mouku. Dejte upéct na vymazaný plech. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů do zlatova. Mezitím si připravte jahodový krém. Uvařte jahodový pudink společně s jahodami a cukrem. Nechte vychladnout. Do vychladlého pudinku všlehejte máslo a takto připraveným krémem potřete vychladlou placku. Poslední vrstvou bude ušlehaná šlehačka s trochou cukru. Tu rozetřete nahoru na jahodový krém. Dobrou chuť.
Autor: © gastum
Foto: © Chmee2 or Mates