Potřebné ingredience (na 4 porce)
Chilli noc carne:
- 40 ml olivového oleje
- 450 g hrubě umletého hovězího zadního
- 1 ks středně velké cibule
- 5 stroužků česneku
- 450 g drcených rajčat
- 450 g konzervovaných červených fazolí
- Kmín
- Chilli
- Pepř
- Sůl
- Třtinový cukr
Rýže:
- 240 g rýže parboiled
- 30 ml olivového oleje
- 360 ml vody
- 1 limetka
- 1 svazek koriandru
- 1 avokádo
- Sůl
Postup přípravy chilli con carne
Nejprve si najemno nakrájíme cibuli. Pak si připravíme pánev (nebo hrnec) s olejem, na němž si zpěníme cibuli spolu s jemně posekaným česnekem a kmínem. Poté přidáme maso a vše prudce orestujeme.
Na pánev přidáme rajčata i se šťávou a dochutíme to třtinovým cukrem, solí a chilli. Směs s masem se 10 minut podusí a na závěr se přidají scezené fazole.
Postup přípravy rýže
Rýži je potřeba nejprve pořádně propláchnout. Potom se orestuje na oleji a zalije vodou, osolí a přivede se k varu. Pak se hrnec s rýží dá do trouby, kde se rýže ještě peče asi 20 minut při 180 C. Rýže se pak zakápne limetkovou šťávou a přidá se nasekaný koriandr a vše se promíchá.
K rýži s chilli con carne se pak přidá proužek avokáda.
Autor: © Mgr. Jitka Musilová