Facebook Síť X Pinterest email tisk

Jak dělají hovězí roštěnou Kluci v akci

Napsala Mgr. Jitka Konášová

Vydáno , aktualizováno

Recepty na jídlo

Kombinace masa, špenátu a bramborového knedlíku je v Čechách velmi oblíbená a každá kuchařka (a samozřejmě i kuchař) ji dělá po svém, ochucuje ji tak, jak to jí / jemu a jejím / jeho strávníkům vyhovuje. I Kluci v akci mají tento recept osvědčený.


Obsah článku

Hovězí roštěná podle Kluků v akci

V Čechách jsou velmi oblíbené nejrůznější pořady o vaření, a jedním z nich jsou i Kluci v akci, kteří si získali diváky svým zápalem a láskou k vaření, i proto se jim daří své diváky nalákat na to, aby doporučené recepty sami vyzkoušeli.

Jedním z jejich receptů je i "hovězí roštěná na česneku se špenátem a bramborový knedlíkem".

Kombinace masa, špenátu a bramborového knedlíku je v Čechách velmi oblíbená a každá kuchařka (a samozřejmě i kuchař) ji dělá po svém, ochucuje ji tak, jak to jí / jemu a jejím / jeho strávníkům vyhovuje. I Kluci v akci mají tento recept osvědčený.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Potřebné ingredience (asi pro 6 porcí)

Maso:

  • 800 - 1 000 g hovězího vysokého roštěnce
  • 4 stroužky česneku
  • ½ cibule
  • 50 ml oleje
  • 100 g másla
  • Sůl

Špenát:

  • 1 kg listového špenátu (zmraženého)
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce mouky
  • 4 stroužky česneku
  • 2 - 3 vejce
  • Olej
  • Sůl

Bramborový knedlík:

  • 1 kg brambor
  • 2 vejce
  • 3 lžíce hrubé dětské krupičky
  • Asi 400 g hrubé mouky
  • Lžíce mléka
  • Sůl

Postup přípravy masa

Maso je potřeba nejprve omýt. Pak se nakrájí na plátky (čím slabší, tím rychleji je maso opečené) a pomocí paličky se naklepe. Nakonec se ještě osolí. Do připraveného hrnce se nalije olej a zahřeje se. Připravené plátky masa se v oleji opečou z obou stran. Lepší je péct maso pozvolna. Mezitím si najemno nakrájíme cibulku. Maso se po dopečení vyndá z hrnce a místo něj se na tomto oleji po mase zpění připravená cibulka. Po zpěnění cibulky se do hrnce zpět vrátí i maso. K němu se přidá již nasekaný (vymačkaný) česnek a 50 g másla. Až se máslo rozpustí, maso se podlije vodou (natolik aby bylo celé pod vodou). Hrnec se přiklopí poklicí a maso se následně dusí, dokud nebude zcela měkké. Na konec se ještě přidá zbytek másla pro zjemnění chuti.

Postup přípravy špenátu

Nejprve si opět nakrájíme cibuli najemno. Mezitím si připravíme hrnec s olejem, který zahřejeme. Po zahřátí oleje se do hrnce vloží cibulka, která se zpění a pak zasype moukou. V oleji se restuje dorůžova a až pak se do hrnce vloží i připravený špenát, který se osolí. Když špenát pustí šťávu, přidá se nasekaný (vymačkaný) česnek. Špenát se ještě chvilku podusí, a pak se do něj přidají vajíčka a i s nimi se špenát dál povaří.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Postup přípravy bramborového knedlíku

Pro přípravu bramborového knedlíku je lepší použít brambory ve slupce vařené den předem. Brambory se pak oloupou a nastrouhají na struhadle (Kluci v akci doporučují strouhat na hrubém okurkovém struhadle). Po nastrouhání se brambory v míse osolí. V další misce se rozšlehají vejce a přidá se lžíce mléka. Vejce se pak nalijí k bramborám a vše se smíchá. Na připraveném vále se pak brambory zadělají moukou a krupicí (mouka a krupice se přidávají tak dlouho, dokud těsto lepí). Z bramborové směsi se vytvarují šišky. Mezitím se připraví hrnec s vroucí vodou, kterou je potřeba osolit. Poté se do ní vloží bramborové šišky a vaří se asi 20 minut.

Autor: © Mgr. Jitka Musilová



přidejte sem svůj příspěvek

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo osm.
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.


příběhy k článku
K článku zatím nebyl napsán žádný příběh.

Jak dělají vepřové na houbách Kluci v akci
<< PŘEDCHOZÍ PŘÍSPĚVEK
Lasagne podle Pohlreicha
NÁSLEDUJÍCÍ PŘÍSPĚVEK >>
Témata

    Zajímavé články

    nové příběhy

    Zavařování hotových jídel do sklenic

    Bláža

    Ne, Zavařuji úplně běžně jídla s bramborami i cibulí a zahuštěná moukou. Potřebovala jsem poradit jak na zavařování v mikrovlnce, protože nemám v tento okamžik moc času, ale DOBŘE (s masem na 2x) zavařené jsou v pohodě vlastně možná všechna jídla. :-) :-)

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Zavařování hotových jídel do sklenic

    Jan

    Při zavařování čehokoliv v mikrovlnce, nikdy neutahuji šroubovací víčko silou, neboť zahříváním na vysokou teplotu hrozí, že se ze sklenice stane granát, který je schopen nejen způsobit prasknutí sklenice, ale i zdemolovat dvířka mikrovlnky. Víčko se dotahuje tzv. na doraz, ihned po ukončení sterilizace. To by ale mělo platit při sterilizaci i troubě, zavařovacím hrnci, apod.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    Zavařování hotových jídel do sklenic

    Milda

    Pokud je pokrm správně zavařen a víčko pevně drží na skle, tak je jedno, kde ho uskladníte, jestli v lednici nebo ve spíži. Vydrží nezávadný roky. Otázka je jaké budou chuťové dojmy z tohoto pokrmu. A v tom by chladnička mohla hrát významnou roli.
    Jak známo, tak nositelem chuti v pokrmu je tuk a ten může časem měnit své chuťové vlastnosti, právě vlivem vyšších teplot a světla. Chladnička oběma těmto faktorům zabrání a může tak přispět k lepší chuti zavařených jídel.

    Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

    novinky a zajímavosti

    Chcete odebírat naše novinky?


    Dokažte, že jste člověk a napište sem číslicemi číslo osm.